About F.A.Q. Contact Photobucket

luni, 9 februarie 2009

FARA DIACRITICE

Gata m-am lecuit si de diacritice dupa ce am avut cateva "plangeri" de la prieteni ca pe internet explorer se vad "patratele albe goale" in loc de sh si tz.
De acuma incolo o sa scriu liber ca vorba aia romanu' e destept si intelege el si fara diacritice.

Astept si eu pareri. Voua vi se vad diacriticele astea ?? : țanțar ( tantar ) , șoapta( soapta) , încolo( incolo)

5 comentarii:

Anonim spunea...

Da, se văd, însă trebuie să ai Vista sau să ai XP pe care a fost instalată actualizarea de fonturi de la Microsoft.

Problema lui Ş/Ţ cu virgulă dedesubt e cunoscută, acestea sînt diacriticele corecte introduse odată cu Vista, însă sub XP (folosit de majoritatea românilor) nu se văd bine decît cu actualizarea de mai sus, care adaugă Ş/Ţ-virgulă la fonturile Arial, Verdana şi MS Sans Serif.

Dacă nu vrei să ai probleme şi să nu primeşti reclamaţii foloseşte diacriticele cu sedilă, pe care le folosesc şi eu acum şi pe care le vede toată lumea, fără a fi nevoie de vreo instalare suplimentară de fonturi.

Presupun că eşti pe Vista. Instalează maparea de tastatură din pagina de mai jos (şi eu o folosesc). Va trebui să derulezi un pic pagina în jos pentru a da de ea. Se numeşte Romanian (Standard, cu sedile). Ea îţi va permite să scrii cu Ş/Ţ-sedilă, pe care le vede oricine indiferent de SO folosit, deci n-o să se mai plîngă nimeni de pătrăţele.

http://www.secarica.ro/html/info_winvista.html

Anonim spunea...

Actualizarea de la MS de care vorbeam e la adresa (prescurtată) :

http://tinyurl.com/cg4odv

Cine e pe Vista nu are nevoie de ea, doar cine e pe XP. Însă dacă tu o să scrii cu maparea de tastatură de mai sus n-o să fie nevoie de ea nici pentru cei pe XP.

Sleepless spunea...

din pacate sunt pe xp ... o sa ma rezum atunci la scriere normala fara diacritice la cuvintele care contin sh si tz. in rest diacriticele ON! multumesc pentru sfaturi oricum

Anonim spunea...

Este extrem de ciudat ce spui, dar nu inexplicabil. E posibil ca tu să fi instalat deja actualizarea de fonturi şi să alegi maparea greşită.

În orice caz uite cum trebuie procedat pe XP (am scris mult timp cu diacritice pe XP) :

1) Descarci maparea [layout] de tastatură pentru XP de pe situl lui Cristian Secară (el îi zice "driver de tastatură")

http://www.secarica.ro/html/ro_kbd_winxp.html

2) Urmezi instrucţiunile de instalare care sînt detaliate tot în pagina de mai sus.

3) Atunci cînd scrii alegi neapărat maparea "Romanian (Standard, cu sedile)". Adică în bara de limbi ("language bar") din josul ecranului întîi alegi limba (RO), apoi apeşi pe iconiţa ce simbolizează o tastatură şi faci clic pe "Romanian (Standard, cu sedile)".

E important să ai o mapare care să scrie cu Ş/Ţ-sedilă, nu cu Ş/Ţ-virgulă. În momentul de faţă tu scrii cu Ş/Ţ-virgulă, care nu se vede bine pe XP fără actualizarea de fonturi instalată (apar pătrăţele). Povestea asta cu virgula şi sedila e explicată la:

http://www.secarica.ro/html/s-uri_si_t-uri.html

http://www.microsoft.com/romania/diacritice.mspx

Sleepless spunea...

Îti multumesc încă odată, si promit ca voi incerca zilele astea (momentan am putina treaba, o sa revin cu un post test)

 
Creative Commons License